Serviciile noastre sunt disponibile doar în județele Alba, Sibiu și Hunedoara.
Atât oamenii și companiile, cât și autoritățile publice, precum primăriile, pot primi amenzi pentru încălcarea regulilor, când vine vorba de deșeuri. Cum poți ajuta?
Abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit OUG 92/2021 aprobată prin Legea 17/2023, principala lege privind gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare. Conform OUG 92/2021, abandonul și eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop este interzisă și constituie contravenție și se sancționează cu amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele fizice şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.
În plus, cei care aruncă deșeuri ilegal sunt obligați prin lege să curețe zona și să plătească, pe lângă amendă, costurile de eliminare a gunoaielor prin societăți specializate.
Scenariul 1: Surprinde în flagrant pe cineva care aruncă deșeuri în spații neamenajate special
Scenariul 2: Vezi maldăre cu deșeuri aruncate în spații neamenajate special
Bună ziua,
Mă numesc ………, CNP………………, telefon ………………….și vă scriu pentru a reclama deșeuri aruncate neconform în locația …………………………. (stradă/sat/oraș/județ).
Vă rog să întreprindeți demersurile legale și să îmi comunicați situația din teren, măsurile dispuse și sancțiunile aplicate.
Mulțumesc,
…….(nume, CNP, adresa, telefon)
Dacă aveți, atașați una, două poze.
În plus, mai sunt câteva platforme și aplicații care facilitează reclamarea gunoaielor aruncate în spații neamenajate, cum ar fi protectiamediului.org și TrashOUT.
Să nu uităm că toate aceste deșeuri existăși pentru că noi, oamenii, le producem. Zilnic, poți contribui pentru un mediu mai curat dacă: