Serviciile noastre sunt disponibile doar în județele Alba, Sibiu și Hunedoara.

De ce ar trebui să apelezi la Reciclare Moloz pentru a elimina deșeurile din construcții și demolări. Răspunsuri la întrebări frecvente.

Flavius Mărginean, reprezentantul companiei Reciclare Moloz, explică de ce este important să recuperăm deșeurile de construcții.

De ce ar trebui să apelezi la Reciclare Moloz pentru a elimina deșeurile din construcții și demolări. Răspunsuri la întrebări frecvente.

România risipește zilic o comoară: mii de tone de deșeuri rezultate din construcții și din demolări sunt aruncate la gunoi, ilegal, în loc să fie recuperate și reintroduse în circuitul economic.

Există mai multe avantaje ale reciclării acestor resturi rezultate pe șantierele din casele proprii sau din proiectele de mare anvergură: se reduc costurile obținerii unor materii prime, precum agregatele, lemnul sau cărămida, este protejat mediul înconjurător și, implicit, este protejată sănătatea noastră, a tuturor. Mai mult, cei care aruncă deșeurile de construcție riscă sancțiuni extrem de mari, care merg până la confiscarea vehiculor cu care sunt transportate.

Din fericire, s-au dezvoltat și în România soluții eficiente și autorizate pentru transportul, sortarea și reciclarea resturilor de pe șantiere. Reciclare Moloz este una dintre firmele ce dispune de o platformă industrială modernă, destinată sortării și revaloficării lor.

Flavius Mărginean, reprezentantul companiei Reciclare Moloz, ne-a explicat de ce este important să recuperăm deșeurile de construcții, cum se poate face acest lucru și ce trebuie să știe atât persoanele fizice cât și juridice despre reglementările din domeniu.

De ce ar trebui o persoană fizică sau juridică să apeleze la serviciile Reciclare Moloz? Nu ar fi mai simplu să scape de deșeurile provenite din construcții și demolări pe cont propriu?

Flavius Mărginean: Pe dumneavoastră vă interesează să scăpați de o problemă, respectiv eliminarea deșeurilor cu care rămâneți după o construcție sau o demolare. Dar eliminarea lor trebuie făcută într-un cadru legal. Dacă le aruncați pe terenul vecin sau la marginea unui râu, ați făcut un lucru ilegal. În plus, ați poluat și ați irosit materiale ce puteau fi refolosite.

Reciclare Moloz este o firmă avizată, care poate prelua legal, sorta și valorifica deșeuri din construcții și din moloz. Noi le putem transforma în produse care să fie utilizate ulterior.

Care este procedura de transformare a acestor produse? Ce faceți după ce le ridicați pe de șantier?

Dumneavoastră îmi predați deșeul, așa cum îl aveți în urma unei construcții sau demolări, noi îl preluăm și-l aducem la stația de sortare-valorificare: lemn la lemn, sticlă la sticlă, beton și cărămidă la deșeuri grele. Totul vine împărțit pe mai multe coduri.

Mixtul de deșeu se preia și se sortează pe stație de sortare. După ce sunt sortate, fiecare produs capătă o destinație. De exemplu, lemnul pleacă spre combinatele care produc plăci de MDF sau PAL. Deșeul greu se concasează și se utilizează pentru platforme, pentru stabilizări de teren, pentru drumuri. Practic, devine agregat.

Îmi dați bani pentru deșeurile de construcție pe care le luați de la mine?

Nu. Dumneavoastră plătiți o taxă de poluare. Fie închiriați de la noi containere, contra cost, în funcție de capacitatea și tipul de deșeu, fie aduceți resturile dumneavoastră la stația noastră de sortare-valorificare. Fiind generator de deșeuri, plătiți o taxă. Nimeni nu vă oferă bani pentru că poluați.

Care este nivelul acestor taxe de poluare?

Taxele sunt împărțite în mai multe categorii, în funcție de categoria de deșeu și de gradul în care poate fi revalorificat. Prețul variază între 65 și 500 lei pe tonă.

Cum s-a dezvoltat domeniul recuperării și reciclării deșeurilor provenite din construcții în ultimii ani?

A fost o dezvoltare greoaie. Costurile pentru întreținerea unei stații de sortare-valorificare sunt foarte mari. Pe de altă parte, din păcate, mulți cetățeni încă nu au înțeles că sunt obligați să aducă deșeurile de construcție într-un loc autorizat, cum este cel deținut de Reciclare Moloz. Aceste resturi nu pot fi aruncate oriunde, pentru că distrug mediul înconjurător.

Oamenii ar trebuie să înțeleagă că resturile aruncate pe oriunde îi deranjează și pe ei atunci când merg, de exemplu, în vacanță la munte. În plus, ne afectează sănătatea noastră, a tuturor. Schimbarea și curățenia încep cu tine. Totuși, remarcăm că oamenii devin tot mai respomsabili. Nu este o soluție să îl arunci ilegal sau îl dai altcuiva, să se descurce cum poate. Dar, dincolo de chestiunile de mediu, fiecare persoană fizică sau juridică trebuie să dețină o dovadă, sub forma unui document emis de către Reciclare Moloz, că a dus deșeurile într-un depozit legal.

Și dovada la ce folosește?

Dacă vine un control de la autoritățile statului, trebuie să poată explica ce a făcut cu respectivul deșeu.

Care au fost principalele reușite ale Reciclare Moloz?

Am valorificat o cantitate mare de deșeuri care înainte erau îngropate sau aruncate pe câmpuri. Erau o pierdere. Am educat piața, să înțeleagă care este rolul nostru, pentru că multă lume nu face diferența între un operator de salubritate și un reciclator.

Noi nu suntem operator de salubritate. Preluăm, sortăm și valorificăm deșeurile din construcții și demolări. Nu le ducem la o groapă de gunoi și nu le aruncăm acolo. Le readucem în circuitul economic, pe platforma noastră de sortare-reciclare. Ce vrem noi este ca oameii să înțeleagă clar este că molozul nu este același lucru cu gunoiul. Un operator de salubritate nu poate prelua și moloz. La fel, noi nu ne ocupăm de gunoiul menajer.

Dar dacă, de exemplu, am niște deșeuri de construcție și le las în fața curții, mi le ia mașina de salubritate?

Nu, pentru că fiecare operator are o capacitate de stocare alocată la groapa de gunoi și nu vrea să o umple prea repede cu deșeuri ce pot fi reciclate. Iau resturile în funcție de ce scrie în contract.

Cum vedeți dezvoltarea acestui domeniu pentru viitor?

Credem că legea se va aplica tot mai strict. Noi, ca platformă industrială, avem capacitatea să preluăm mult mai mult deșeu. Persoanele fizice și juridice trebuie să înțeleagă că în momentul în care generează deșeuri din construcții, că e demolare sau o construcție nouă, trebuie să facă dovada că acel deșeu a ajuns în centre de colectare, valorificare și nicidecum aruncat.

Când cineva cheamă Reciclare Moloz să ia deșeurile, trebuie să le sorteze mai întâi sau vă ocupați dumneavoastră?

Pot lăsa deșeul în amestec, noi îl preluăm și îl sortăm. Doar să nu conțină deșeuri menajere și alte lucruri textile care nu fac obiectul contractului cu noi. Noi nu preluăm și ce a fost depozitat într-un pod, de exemplu, de la jucării la biciclete, saltele sau alte lucruri de genul acesta. Dar faptul că noi suntem centru avizat legal este un avantaj, pentru că cetățenii sau firmele pot să se adreseze într-un cadru legal și primesc documentațiile necesare.