Serviciile noastre sunt disponibile doar în județele Alba, Sibiu și Hunedoara.
O persoană fizică nu poate arunca singură deșeurile din construcție și, potrivit legii, pentru orice operațiune de acest fel trebuie să apeleze la o firmă autorizată.
O persoană fizică nu poate arunca singură deșeurile din construcție și, potrivit legii, pentru orice operațiune de acest fel trebuie să apeleze la o firmă autorizată. Doar astfel de companii, cum este, de exemplu, Reciclare Moloz, pot prelua resturile rămase de pe șantiere (fie că este vorba de demolări, construcții noi sau renovări), pentru a fi reciclate sau, în cazul celor periculoase, distruse în condiții sigure.
De asemenea, directivele europene menționează clar că „poluatorul plătește”, prin urmare persoanele fizice care vor să înceapă lucrări de construcție trebuie să încheie un contract cu societățile specializate pentru ridicarea, transportul și reutilizarea sau distrugerea deșeurilor.
Contractul trebuie încheiat chiar și în cazul unor lucrări mai mici (de exemplu, renovarea unui apartament, a unei curți sau a unei terase), care nu necesită autorizații speciale. Persoana fizică achită toate operațiunile, potrivit normelor legislative în vigoare.
Companiile specializate în recuperarea deșeurilor din construcții, cum este Reciclare Moloz, sunt plătite pentru molozul, betonul sau alte materiale ridicate de la client, conform directivelor europene și legilor românești.
Regulile de mai sus sunt valabile și pentru persoanele juridice. Toată lumea riscă sancțiuni dure, mergând până la confiscarea mijlocului de transport implicat în deplasarea deșeurilor, dacă acestea sunt aruncate ilegal, în natură.
Persoanele fizice sau constructorii nu doar că sunt obligați să încheie un contract cu o firmă specializată, trebuie să se ocupe, de asemenea, și de sortarea deșeurilor pe categorii, înainte de a le preda.
„Titularii (...) au obligația să gestioneze deșeurile astfel încât să atingă un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială (...) de minimum 70% din masa deșeurilor nepericuloase provenite din activități de construcție și desființări“, se arată în normele legislative.
În România, gestionarea deșeurilor din construcții este reglementată de Legea nr. 17/2023 pentru aprobarea OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.
În cazul lucrărilor de construcții care trebuie autorizate, proiectantul trebuie să specifice cantitățile de deșeuri care pot fi reciclate, valorificate sau reutilizate, iar constructorul trebuie să țină cont de aceste specificații.
Este foarte important ca deșeurile din construcții să fie separate încă de pe șantier, pentru a nu se contamina cu eventualele substanțe periculoase.
Pot fi recuperate resturi de lemn, metal, sticlă, plastic, beton, cărămizi, fier și alte tipuri de deșeuri.
Betonul poate fi reciclat în totalitate și poate fi reutilizat ca agregat reciclat în beton nou sau ca agregat reciclat în aplicații nelegate, cum ar fi construcția de drumuri și terasamente.
De pe un șantier pot fi recuperate placajul, PAL-ul și PAL-ul de densitate medie, cheresteaua, furnirul laminat, placajul, panourile din fibră cu densitate medie.
E important ca lemnul să nu fi fost vopsit anterior. Resturile pot fi transformate din nou în PAL. Cărămizile recuperate pot fi folosite fie ca atare, în alte proiecte, dacă sunt întregi și necontaminate, sau pentru realizarea de cărămizi noi.
Recuperarea și reciclarea deșeurilor de construcții înseamnă economie de bani, prin scăderea prețului materiilor prime și a cheltuielilor unui proiect. Mai înseamnă că protejăm mediul și, implicit, sănătatea noastră.