Serviciile noastre sunt disponibile doar în județele Alba, Sibiu și Hunedoara.

Ce se întâmplă când se abandonează deșeurile din materiale de construcții, în România?

Conform OUG 92/2021, abandonul și eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop este interzisă, constituie contravenție și se sancționează cu amenzi de până la 20.000 RON pentru persoanele fizice şi până la 70.000 RON, pentru companii.

Ce se întâmplă când se abandonează deșeurile din materiale de construcții, în România?

Conform OUG 92/2021, abandonul și eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop este interzisă, constituie contravenție și se sancționează cu amenzi de până la 20.000 RON pentru persoanele fizice şi până la 70.000 RON, pentru companii.

În ciuda legislației clare, în România nu există în aplicare o urmărire corectă a procesului de colectare și reciclare a deșeurilor. O soluție s-ar putea implementa de către primării, instituțiile abilitate să condiționeze autorizațiile de construire, demolare sau renovare de obligativitatea asigurării sortării deşeurilor la sursă, în vederea valorificării componentelor reutilizabile sau a eliminării lor în cadrul centrelor de colectare. Totodată, dacă abandonul deșeurilor în locuri neautorizate va fi amendat, acest lucru va duce la conștientizarea necesității aplicării legilor.

Primul pas în această direcție este informarea corectă asupra cadrului legislativ. Dintre toate țările europene, România recicla în 2021 numai 11% din totalul deșeurilor municipale, restul fiind aruncat la groapa de gunoi. La polul opus se află Belgia, care reciclează peste 95%!


Ținta este de 55% până în 2025. Cum putem ajunge la standardele europene?

Țara noastră stă prost în ceea ce privește managementul deșeurilor, iar acest lucru este evident, în special în zonele urbane, rezidențiale unde se construiește masiv. Deocamdată nu avem infrastructura eficientă de colectare și sortare deșeuri, nu se monitorizează, nici sancționează procesul, iar populația nu este educată corespunzător. Efortul trebuie să fie comun: al autorităților, al companiilor dar și al oamenilor la nivel individual. Managementul deșeurilor este o prioritate pentru noi toți.

În domeniul construcțiilor, principala obligație îi va viza pe titularii unor autorizații de construcție sau de desființare. Aceștia vor avea îndatorirea să arate ce vor face cu deșeurile rezultate în urma activităților specifice, cum vor sorta anumite tipuri de deșeuri, precum și alte obligații.


Ce rol are Reciclare Moloz în acest flux de colectare – reciclare?

Reciclare Moloz colectează, reciclează și valorifică deșeurile, în principal cele din construcții și demolări. Pentru moment, ne concentrăm pe județele Alba și Hunedoara, urmând ca în perspectivă să ne dezvoltăm capabilitățile de prelucrare și să extindem zonele de colectare.

Clienții noștri au la dispoziție servicii de sortare și concasare a deșeurilor la sursă. De asemenea, oferim spre închiriere containere de 7 sau 10 m3 pentru încărcarea deșeurilor. Deşeurile reciclabile pot fi colectate şi într-un singur container, care este ulterior transportat la staţia de procesare, unde sortarea deşeurilor se face manual sau automatizat (extragerea reziduurilor mai mari, precum: lemn, metale, materiale plastice).

Asigurăm servicii de transport la amplasamentul centrului de colectare a materialelor rezultate din construcții. Iar pentru că dorim să participăm activ la susținerea acestui proces, transportul este gratuit pentru locații aflate la mai puțin de 30km de sediul nostru din Alba. La centrul de colectare se face recepția și descărcarea pe platforma noastră, special amenajată pentru recepționarea și sortarea materialului.

Află mai multe